Situacija nėra lengva, bet suvaldoma | Rasa Budbergytė

Situacija nėra lengva, bet suvaldoma

„Svarbu, kad valstybės organizmo kraujotakos sistema – viešieji finansai – išliktų tvarūs ir subalansuoti“, – sako naujoji finansų ministrė Rasa Budbergytė, kuriai teko atsakomybė formuoti kitų metų valstybės biudžetą.

– Prezidentė Dalia Grybauskaitė Jums iškėlė uždavinį – suvaldyti finansinį populizmą, kad finansiniai įsipareigojimai būtų pasverti ir atitiktų valstybės galimybes, kitaip tariant, sutramdyti kai kurių politikų apetitus sudarant kitų metų šalies biudžetą. Kaip ketinate atsilaikyti tokiam jų spaudimui, kuris ypač didelis būna rinkimų į Seimą metais?

– Lietuvos situacija yra nelengva, žinau visas rizikas, bet padėtis suvaldoma. Esu įsitikinusi, kad ligšiolinė mano profesinė ir gyvenimiška patirtis, „pasikaustę“ Finansų ministerijos specialistai padės man ir Vyriausybei priimti apgalvotus ir teisingus, o svarbiausia – Lietuvai reikalingus sprendimus.

– Kas, Jūsų nuomone, turėtų būti prioritetu kitų metų valstybės biudžeto projekte?

– Formuojant biudžetą prioritetu išliks socialinės atskirties mažinimas ir šalies gynybos stiprinimas. Lietuva – viena iš tų Europos Sąjungos šalių, kur šiuo metu yra didžiausia socialinė nelygybė ir skurdo grėsmė. Pagal galimybes didinsime algas, pensijas, socialines išmokas. Tam į valstybės biudžetą reikia surinkti kuo daugiau pajamų, todėl aš sieksiu, kad tai būtų daroma efektyviai ir jos būtų teisingai paskirstomos. Tai leistų padidinti pensininkų ir mažiausiai uždirbančiųjų pajamas.

Mažindami socialinę atskirtį, turėsime tęsti ir struktūrines reformas, o konkurencingai Lietuvos ekonomikai augti būtinas naujas postūmis investicijų ir inovacijų skatinimo link bei parama smulkiajam ir vidutiniam verslui, ypač regionuose. Toliau mažinsime viešojo sektoriaus išlaidas, o pertvarkę valstybės turto valdymą pasieksime, kad jis duotų rimtą grąžą. Man ne mažiau svarbu ir tai, kad atliekant visus šiuos darbus valstybės organizmo kraujotakos sistema – viešieji finansai – išliktų tvarūs ir subalansuoti.

– Laiko iki šios kadencijos pabaigos liko vos keli mėnesiai. Ką svarbiausio per juos tikitės nuveikti?

– Visų pirma, reikia parengti subalansuotą, tačiau gyventojų poreikius ir strateginius šalies interesus atitinkantį biudžetą. Ypatingą dėmesį ketinu skirti efektyvesniam valstybės turto naudojimui ir geresniam mokesčių administravimui. Man taip pat labai rūpi, ar Lietuva tinkamai ir laiku investuoja savo ir iš Europos Sąjungos gautus pinigus.

Su finansų ministre Rasa BUDBERGYTE kalbėjosi laikraščio „Ūkininko patarėjas“ korespondentas Stasys JOKŪBAITIS. Visą interviu galite perskaityti ČIA.