Sprendžiant alkoholizmo problemą būtinos kompleksinės priemonės | Rasa Budbergytė

Sprendžiant alkoholizmo problemą būtinos kompleksinės priemonės

© Nuotr. aut. Seimo kanceliarija/ Džoja Barysaitė

Šiandien, liepos 3 d., dalyvaudama konferecijoje apie priklausomybės nuo alkoholio pagalbos sistemos trūkumus, tik dar kartą įsitikinau, kad alkoholizmas – sunki liga ir apie tai būtina kalbėti! Labai gaila, kad vietoj to, koncentruojame dėmesį vien tik į išgertų litrų kiekį ar suvarymą tariamų ,,alkoholikų’’ į aptvarus renginių metu… Užteks kalbėti apie draudimus, verčiau susitelkime pagalbai, nes sprendžiant alkoholizmo problemą būtinos kompleksinės priemonės.

Alkoholis sukelia priešlaikines mirtis, o tai sąlygoja tiek šalies demografinius, tiek ekonominius praradimus. Pradėkime kalbėti apie alkoholio vartojimo pasekmes, kurias matome beveik kasdien – mirtys apsvaigus nuo alkoholio, smurto artimoje aplinkoje atvejai, vaikų žalojimas ar smurtinės mirtys, iš kurių daugiau nei pusė susiję su alkoholio vartojimu.

Seimas šių metų birželio mėnesį atmetė siūlymą priverstinai gydyti asmenis nuo alkoholizmo. Tai reiškia, kad šiuo sprendimu paliekame likimo valiai tiek patį sergantįjį, kuris nevalingai piktnaudžiauja alkoholiu, tiek jo artimuosius ir aplinkinius žmones, galinčius nukentėti.

Gal priverstinis alkoholikų gydymas ir nėra pats geriausias sprendimas, bet tada diskutuokime apie didesnį vaistų, skirtų gydyti priklausomybes ligas, prieinamumą bei galimybes gauti psichoterapinį kursą. Naujausi vaistai bei specialūs užsiėmimai alkoholikams leidžia išgeriamo alkoholio kiekį sumažinti net iki 61 proc., tačiau tokio vaisto 14 tablečių pakuotė kainuoja 42, 4 svarus.

Taigi, gydymąsis nuo alkoholio priklausomybės tampa brangiu malonumu, nors ir neturėtų būti, jei jau nusprendėme pažaboti alkoholizmo problemą mūsų šalyje.