Vilniui siūlomas atskiras Sostinės įstatymas | Rasa Budbergytė

Vilniui siūlomas atskiras Sostinės įstatymas

Seimo socialdemokratų partijos frakcijos narė Rasa Budbergytė siūlo rengti ir svarstyti atskirą sostinės įstatymą, kuris Vilniui kaip istorinei Lietuvos sostinei suteiktų daugiau galimybių palaikyti ir gerinti vilniečiams taip svarbią miesto infrastruktūrą, miesto svečių lankomas reprezentacines vietas ir objektus.

„Sostinės įstatymas leistų gauti papildomų lėšų ir skirti jas viešos infrastruktūros palaikymui ir ja besinaudojančių žmonių patogumui. Tuo tarpu Vilnius tikrai yra labiausiai lankomas Lietuvoje turistų miestas, čia daugiausia valstybinių institucijų, diplomatinių ir tarptautinių įmonių atstovybių, be to, čia juk važiuoja žmonės iš įvairių regionų mokytis, gydytis, kitais reikalais – todėl teisinga būtų, kad sostinės įstatymas suteiktų papildomą galimybę Vilniui pasirūpinti tam reikalingais viešaisiais ištekliais. Tuomet ir turistams būtų ne gėda pasiūlyti naudotis viešuoju transportu, sutvarkytais šaligatviais ir visais kitais sostinę reprezentuojančiais dalykais“, – sako Seimo narė.

R. Budbergytė siūlo Seimui priimti rezoliuciją, kuria būtų kreipiamasi į Vyriausybę, kad būtų parengtas ir teikiamas atskiras Sostinės įstatymo projektas. Socialdemokratų frakcijos nariai ir partijos pirmininkas Gintautas Paluckas palaiko Sostinės įstatymo idėją.

„Sostinės įstatymu puoselėjama ne vienos valstybės sostinė, pagaliau ir jų gyventojai gali tik džiaugtis, kad dėl atvykstančių turistų ir gyventojų patiria ne nuostolius ar nepatogumus, o geriau tvarkomą infrastruktūrą“, – sako Lietuvos socialdemokratų pirmininkas, Vilniaus miesto vicemeras G. Paluckas.

Šiuo metu Vilniaus miesto situacija išskirtinė tuo, kad surinkdama šalyje didžiąją dalį Gyventojų pajamų mokesčio, sostinės savivaldybė daugiau kaip 50 procentų grąžina jo į biudžetą taip dalindamasi ištekliais su kitomis savivaldybėmis, surenkančiomis kur kas mažiau pajamų.

Straipsnis žiniasklaidai publikuotas „Lrytas“ naujienų portale.