Europa – sudėtingų ir ilgalaikių iššūkių kelyje | Rasa Budbergytė

Europa – sudėtingų ir ilgalaikių iššūkių kelyje

europe-609118_1920

Europos Audito rūmų narė Rasa Budbergytė teigia, kad šiuo metu Europai vėl tenka priimti itin sudėtingus ir ilgalaikius iššūkius. Nedarbo mažinimas, ekonomikos augimo skatinimas, energetinio saugumo užtikrinimas, klimato kaita ir pabėgėlių krizė – tai problemos, kurioms reikia ne tik greito, bet ir efektyvaus sprendimo. „Yra būtina išsiaiškinti, ar ES investuoja lėšas ten, kur jų labiausiai reikia“, – pažymėjo R. Budbergytė.

Budbergytė televizijos laidoje „Alfa“ savaitė teigė, kad Europos pastangos suvaldyti ją užklupusias krizes ne visada duoda efektyvių rezultatų. Pasak jos, prieš kelerius metus nusiritusiekonominės krizės banga parodė, kad toli gražu ne visos ES institucijos kreipė vienodą dėmesį į nuogąstavimus ir akivaizdžius ekonominius ženklus dėl galimo sunkmečio.

„Europos Audito rūmai yra atlikę labai įdomų auditą, įvertindami, kaip buvo pasirengta ir kaip valdyta 2009 m. finansinė krizė. Šio audito metu mes vertinome, kaip finansinė parama buvo suteikta toms šalims, kurias labiausiai buvo ištikusi finansinė krizė, vėliau tapo valstybės skolos krize.

Audito metu žiūrėjome, ar buvo pasiruošta, ar buvo tie ženklai, kurie akivaizdžiai tuo metu buvo matomi finansinėse rinkose, kaip į juos reagavo EK. Mes nustatėme, kad ženklų buvo pakankamai daug, tačiau Europos Komisija nepilnai naudojosi nustatytais mechanizmais prižiūrėti valstybių narių biudžetą, kaip jis yra vykdomas“, – sakė R. Budbergytė.

Taip pat R. Budbergytė pažymi, kad šiuo metu Europą slegiančiai migrantų krizei suvaldyti priemonės turėjo būti pradėtos įgyvendinti „užvakar“, o ne „rytoj“.

Apie kitus iššūkius, kuriuos artimiausiu metu dar teks priimti Europai bei Lietuvai, bei problemas, kurias būtina spręsti efektyviai, – žiūrėkite vaizdo reportaže.